Breda krijgt de hoogste muurschildering van Brabant

Blind Walls Gallery organiseert zondag 24 juli de eerste ‘Blind Walls Gallery open middag’. Sinds vorige week werkt kunstenaar Joram Roukes aan de hoogste Blind Wall tot nu toe. Voor hem en de organisatie is deze muurschildering in alle opzichten een hoogtepunt. Tijdens de open middag geeft Blind Walls Gallery bewoners en belangstellenden inzicht in het bijzondere proces achter de schildering.


De muurschildering bevindt zich op de noordgevel van residentie Bergschot in de Bredase wijk Heusdenhout en is maar liefst 38 meter hoog. Het is daarmee de hoogste muurschildering van Brabant. Aanstaande zondagmiddag vanaf 15:00 organiseert Blind Walls Gallery daarom een open middag.

Tijdens deze middag wordt duiding gegeven aan de nieuwe muurschildering en vertelt kunstenaar Joram alles over zijn werkwijze en ervaringen. Marike de Nobel (wethouder cultuur van de Gemeente Breda) en Jessie Bekkers - Van Rooij (directeur-bestuurder bij Laurentius) zijn ook aanwezig, samen met de betrokken bewoners onthullen zij het bijschrift.

Een samenwerking met de buurt
De wijkbewoners spelen een belangrijke rol in dit project. Dit is bij Blind Walls Gallery altijd zo, omdat omwonenden betrokken zijn bij de keuze voor de kunstenaar en de verhalen waar deze zich door laat inspireren. Voor deze muurschildering werd bewoners gevraagd om leuke anekdotes, typerende foto’s, persoonlijke verhalen of belangrijke gebeurtenissen te delen. Joram heeft enkele van deze bijdragen meegenomen in zijn ontwerp.

Deze open middag geeft een unieke inkijk in het proces dat Blind Walls Gallery en kunstenaar Joram Roukes doorlopen. Men krijgt te horen en te zien hoe een groot project zoals deze tot stand komt en kan de kunstenaar live aan het werk aanschouwen.

Enorm stilleven
Deze Blind Wall bestaat uit een bloemstilleven, een eeuwenoud kunstgenre. In het verleden waren geschilderde bloemstillevens duur, omdat bloemen zeldzaam waren en er veel techniek bij kwam kijken. Schilders die technisch vaardig genoeg waren om de bloemen zo realistisch mogelijk weer te geven, werden door heel Europa geprezen.

Voor Joram geldt het maken van een stilleven op deze schaal als de ultieme meesterproef. Daarnaast brengt hij door het fleurige boeket kleur in de wijk.

Een wapen voor de wijk
Het boeket staat in een bijzondere vaas, die lijkt te zijn samengesteld uit verschillende soorten vazen. Op de vaas komt een verwijzing naar de wijk. Bewoners is gevraagd te delen wat voor hen typisch Heusdenhout is. Samen met historische informatie gaf dit input voor een nieuw ‘wijkwapen’. Het fleurige boeket komt tot bloei dankzij dit nieuwe symbool. Dit wapen maken we tijdens de Blind Walls Gallery open middag op 24 juli bekend.

Foto's door Rob Lipsius