De restauratie van de Grote Kerk, een innovatief en duurzaam project

Wat veel mensen niet vermoeden, is dat in het traject van de 10-jarige restauratie van de kooromgang van de Grote Kerk Breda innovatie, duurzaamheid en vakmanschap hand in hand gaan. We geven graag een kijkje achter de steigers. 

De kerk is gebouwd in de 15de eeuw in de stijl van de Brabantse gotiek, die later overgaat in de renaissance stijl, en wordt gerestaureerd met toepassing van zeer duurzame materialen. De natuursteen die toegepast wordt kan bijvoorbeeld weer honderden jaren meegaan en wordt bewerkt d.m.v. de nieuwste technologie. Versleten stenen die tijdens de restauratie worden vervangen, worden eerst met klei gereconstrueerd in hun oorspronkelijke vorm om 3D gefotografeerd te worden. Vervolgens freest een robot de basisvorm uit – tot de laatste details. Die blijven namelijk mensenwerk. Nadat de steen door de freesmachine de juiste vorm heeft gekregen, worden de details zorgvuldig met de hand aangebracht door een beeldhouwer. Het ornament krijgt dan zijn zogeheten ‘historische slag’, waardoor het zijn karakter krijgt.


De restauratie van de kooromgang is gestart in 2018 en wordt uitgevoerd door restauratiearchitect BBM en de Belgische hoofdaannemer Monument VandeKerckhove. Het project wordt in 2027 afgerond.

Jouw steun is meer dan welkom!
De kosten voor deze restauratie zijn zeven miljoen euro. Deze worden gefinancierd door de Rijksdienst Cultureel Erfgoed, de Provincie Noord-Brabant en de gemeente Breda, door nationale fondsen en – onmisbaar - de jaarlijkse bijdrage van particulieren en relaties: onze Vrienden, Gildeleden en leden van het Genootschap. Eén derde van de restauratiekosten moeten we namelijk financieren uit eigen middelen.
Word Vriend, Gildelid of doneer aan een specifiek restauratieonderdeel.