Vier de zomer in Breda: Alle festivals en grote evenementen op een rijtje

Beleef een onvergetelijke festivalzomer in Breda! Voel de magie van warme zwoele avonden, omringd door de energie van bruisende festivals. Geniet van betoverende muziek, heerlijk eten en veel creativiteit. Dans, lach en proef de zomerse sfeer in ons mooie Breda. Bekijk hieronder onze samengestelde lijst met alle festivals die je niet mag missen! En voor nog meer evenementen, vergeet niet onze  agenda te checken.

Breda Jazz Festival - 9 tm 12 mei

De 52ste editie van het Breda Jazz Festival zal plaatsvinden tijdens het Hemelvaartweekend van 9 t/m 12 mei 2024 in de bruisende binnenstad van Breda. Het grootste deel van deze concerten is gratis toegankelijk en speelt zich af in het centrum van Breda. In onze agenda staat het volledige programma, maar in dit lijstje hebben we een aantal high lights voor je uitgelicht!

Bumperkluiven - 17 tm 20 mei 

Nog geen plannen voor het extra lange Pinksterweekend? Het gezellige food festival Bumperkluiven keert weer terug tijdens Pinksteren in Breda. Van 17 t/m 20 mei strijken weer vele mobiele keukens neer op het veld aan de Witte de Withweg in Breda.

VIEZE ANITA - T’ ZOET BREDA - 18 mei 

Guess who’s back, back again! Op 18 mei 2024 zal ik van 13:00 uur tot 23:00 uur mijn deuren weer openen. Je kan fashionably late zijn tot 21:00 uur. Daarna gaan de poorten dicht. Het terrein van ’t Zoet wordt het terrein van Vieze Anita Festival. Verwacht kunst, verwacht kitch, maar vooral nattigheid.

NASSAUDAG BREDA - 20 MEI 

Op maandag 20 mei staan kasteel Bouvigne en de tuinen in de spotlight tijdens de Nassaudag Breda. Bezoekers kunnen op deze Tweede Pinksterdag de verhalen en de connecties met de Nassaus van het landgoed van dichtbij beleven. Tijd: 12.00 – 17.00 uur.

SPANJAARDSGAT FESTIVAL - 22 tm 26 mei

Met het Spanjaardsgat Orkestfestival wil de stichting een bijdrage leveren aan het culturele leven van Breda en (ruime) omgeving. Het creëert daarom voor amateurmusici en orkesten gelegenheid om groots opgezette concerten te geven op een zeer professioneel buitenpodium. Het festival verbindt alle soorten muzikale activiteiten en wil laten zien dat Breda trots kan zijn op haar amateur muziekgezelschappen, de eigen muziekcultuur en locale podiumkunsten. Het fungeert als een onafhankelijk platform om het genre pop en licht-klassieke muziek te presenteren. Cross-overs, verrassende muzikale invalshoeken en een hoge standaard voor de concerten maken dat ook het publiek ons inmiddels weet te vinden.

ZOMERSPEKTAKEL 2024 - 31 mei

Met zo’n 70.000 bezoekers in één weekend is het Zomerspektakel aan het Meer met stip het grootste festival van Alphen aan den Rijn en omstreken. En op 31 mei, 1 & 2 juni 2024 mogen we weer! Dan wordt het evenemententerrein bij de Zegerplas in Alphen aan den Rijn weer omgetoverd tot festivallocatie.

De Beyerd Bierfestival - 2 juni 

Op zondag 2 juni organiseert Café Restaurant Brouwerij de Beyerd de 8ste editie van het Beyerd Bierfestival! In de Boschstraat, voor de deur van café de Beyerd zijn 12 brouwerijen vertegenwoordigd uit Breda en omgeving. Naast de bijzondere en lekkere bieren die zij meenemen zijn er ook specialiteiten te proeven van verschillende ondernemers uit de Boschstraat.

PLOEGENDIENST FESTIVAL - 29 & 30 JUNI

Pier15, de plek waar het 10 jaar geleden voor Ploegendienst begon en waarmee wij dit jaar ook samen ons jubileum delen! Dat moet wat ons betreft op een speciale manier gevierd worden. Op Goede Vrijdag, 29 maart a.s. toveren we het café om tot elektronische speelzolder!


Breda Live - 5 & 6 juli 

Het is weer tijd voor het beste live op z'n Brabants. Het belooft een feest te worden met heel veel leuke artiesten, lekker eten, een bier bar , wijn bar en vooral heel veel Brabantse gezelligheid! Het evenement met artiesten van eigen bodem zoals o.a. Racoon, De Jeugd van Tegenwoordig, DI-RECT en André Hazes. 



Brand Parkies - vanaf 9 juli iedere dinsdag tot en met 13 augustus

Brand Parkies start dit jaar op 9 juli in Breda. Vanaf dan maken ze 6 weken lang Breda onveilig met een fantastische reeks gratis toegankelijke concerten in het Valkenbergpark. Houdt de website in de gaten voor alle ins & outs.

Breda in concert - 20 juli 

Breda in Concert is hét Nederlandstalige muziekfestival van West-Brabant.
Het evenement is toegankelijk voor jong en oud vanaf 16 jaar. Voorgaande edities hadden we optredens van o.a. Snollebollekes, Jan Smit, Nick & Simon, Marianne Weber, Nielson, Wolter Kroes, Sieneke, John West, Gers Pardoel, Django Wagner en vele andere grote sterren.

TRAILERFEST - 10 AUGUSTUS

Toen Nie, nou Nie. Trailerfest gaat komend jaar sowieso ook weer niet door. Maar maakt Nie uit. Want door de garantiefonds kunnen we gewoon dingen organiseren! Dus koop een ticket en Hoop maar dat t Nie doorgaat.

DE BRADERIE GINNEKEN - 14 tm 18 aug 

De Braderie Ginneken keert weer terug! En belooft van 14 tot en met 18 augustus het epicentrum van zomerse gezelligheid te zijn! Dit pittoreske stukje van Breda zal opleven met marktkramen, diverse optredens, de vrijmarkt, en de altijd populaire kermis. Ben jij er ook bij?

HAVENFEESTEN BREDA 2024 - 16 tm 18 aug

Vanaf 16 tot en met 18 augustus kun je het driedaagse Havenfeesten-festival bijwonen. Op verschillende locaties in- en rond de haven van Breda vind je podia waar in totaal meer dan 70 artiesten optreden! In de line-up staan onder andere DJ Flipse, Lazee Larry, Bill & Lill, DJ Zifiron, Lucas & Eva, Cor Fijneman, DJ Lavanzo en Piedra. Naast de gewone podia is er ook een 'silent disco stage', waar iedereen de artiest live door een koptelefoon hoort, wat geluidsoverlast scheelt.


DUIKBOOT FESTIVAL- 31 AUGUSTUS 

Een heerlijke gathering van muziek en alleen de echte feestliefhebbers. Zaterdag 31 augustus staat Duikboot Festival in jouw agenda als dé zomer afsluiter. Vier stages vol met nationale en internationale DJ’s die jou lekker laten gaan op House, Techno, Urban, nog meer House en guilty pleasures! Of je nou heel diep wilt gaan of dat je misschien liever iemand bent die meer aan de oppervlakte floreert… We’ve got you covered!

Tranen van Cooth - 31 augustus 

Het is een jaarlijks hoogtepunt in de wereld van het Nederlandstalige levenslied, waarbij zo'n 25 koren uit heel het land de binnenstad van Breda vullen met hun hartverwarmende klanken en een spetterend eindfeest op het Van Coothplein.

BREDA BARST - 6&7 SEPTEMBER

Met hulp van zo’n 250 vrijwilligers zetten we daar 2 dagen vol pop, rock, metal, punk, elektro, hiphop, dance en theater neer. Een mooie mix van regionaal en lokaal talent en gevestigde artiesten. Sinds onze eerste editie in 1994 stonden o.a. op het podium: Jett Rebel, Navarone, Therapy?, My Baby, Hardwell, Goose, Racoon, The Boxer Rebellion, Kris Kross Amsterdam, Dio, The Kik, Extince, Go Back To The Zoo, Triggerfinger en meer.


Bredaphoto festival - 13 sep tm 3 nov


BredaPhoto tovert dit najaar de stad Breda om tot een groot podium voor fotografie en videokunst. Meer dan zeven weken lang tonen internationale topfotografen zij aan zij met jonge talenten hun visie op het thema Journeys. De reis is een metafoor voor ontwikkelingen die iedereen in het leven meemaakt en die alles op z’n kop kunnen zetten. Soms is dit een letterlijke fysieke reis, op zoek naar een nieuw thuis en naar vrijheid, maar vaak ook psychologisch of spiritueel, een zoektocht naar je eigen identiteit of nieuw levensdoel. Met deze verhalen willen de kunstenaars van het BredaPhoto Festival je inspireren, misschien wel om zelf een nieuwe weg te vinden.

Hartje Ginneken - 14 SEPTEMBER

Hartje Ginneken komt terug voor alweer de zevende editie! Wat een ongelooflijk feest was het weer op 11 september 2023! Maar we zouden het in eerste instantie 5 jaar doen, maar inmiddels is Hartje Ginneken niet meer weg te denken uit de evenementen kalender in Breda. En dus gaan we ons opmaken voor de zevende editie op zaterdag 14 september 2024!

Dream Village - 14 september 

Samen dromen, grenzen vervagen, no rules, just vibes. Één dag, alles kan. Verlies jezelf in de chaos van the unknown, daar waar dromen realiteit worden. Close off your festivalseason op 14 september tijdens Dream Village, are you in?

Open monumentendag - 14 & 15 Sep

Op zaterdag 14 en zondag 15 september 2024 openen duizenden monumenten in Nederland weer gratis hun deuren voor het grote publiek. Iedereen is van harte welkom om tijdens dit weekend een kijkje te nemen in de prachtige monumenten die zijn opengesteld. Er is in het hele land van alles te zien en te beleven, voor zowel jong als oud. Het thema in 2024 is ‘Routes, Netwerken en Verbindingen’, wat ruimte geeft aan ontelbare mogelijkheden voor creatieve programmeringen. Een veelbelovend vooruitzicht voor de mensen die in 2024 voornemens zijn op pad te gaan tijdens Open Monumentendag.

Living Statues - 15 september 

Zondag 15 september is het Living Statues Festival. Bekende Bredase verhalen, vaak refererend aan iconische monumenten zoals de Grote Kerk of het Kasteel van Breda, worden op kunstzinnige manier kracht bijgezet door deze levende standbeelden. Een betoverende ervaring voor de hele familie.


STRIPFESTIVAL BREDA - 28 sep

Ook dit jaar vindt het stripfestival plaats in het Chassé Theater Breda op 28 & 29 September. Verder heeft de organisatie nog niet veel bekend gemaakt. Houd vooral hun sociale media in de gaten voor updates.

Amgen Singelloop - 6 oktober 

Op 6 oktober 2024 gaat het gebeuren: de 37e editie van de AMGEN Singelloop Breda. Singelloop je mee? De AMGEN Singelloop Breda is een stratenloop door het historisch centrum van Breda, langs de mooie singels en markante gebouwen en met de finish op de Grote Markt. De Bredase Singelloop is een top-loopevenement waarbij de gezellige en bourgondische Bredase sfeer voorop staat.

Genoeg festivals waar je deze  zomer naar toe kan gaan! Wij wensen je super veel plezier!