Special: Gin Me Up

In samenwerking met een aantal mooie gin merken organiseren wij dit jaar de gin special op de prachtige locatie van Whisky & Gin. Vanmiddag maken wij kennis met een aantal mooie gins, uiteraard met een bijpassende tonic voor de perfect serve. Wij hebben er gin in! 

De populariteit van gin is in de afgelopen jaren enorm gestegen. In combinatie met een goede tonic is het een heerlijk verfrissende cocktail voor op elk moment. De tonic die vroeger bij de gin gegooid werd, had meer een praktisch doeleind dan die van smaakversterker. Het werd gemaakt van een zeer bitter goedje dat als medicijn diende tegen malaria. Met gin was het prima te combineren en zelfs erg lekker! In de loop der tijd is daarom de tonic steeds belangrijker geworden en een echte toevoeging aan de gin. 

Het belangrijkste van het maken van een gin-tonic is de balans. Voor een gin-tonic gebruik je een groot, bol glas. Je vult het glas met ijs en voegt een tonic toe. Dit zorgt voor een perfecte samenkomst van zoet, zuur, straf en bitter. Samen met een vers garnituurtje is jouw cocktail al snel compleet en kun jij genieten van de perfect serve! 

In deze special maak je kennis met een aantal verschillende gin merken waaronder Gin 1689, Nolet’s Gin, Hermit Gin, Earl Grey Gin, Misty Isle Gin, Solar Gin, Damrak Gin en City Gin. Allemaal met een geheel eigen stijl en een eigen karakter. 

Locatie: Whisky & Gin 
Whisky & Gin is een sfeervolle distillatenlounge waarbij je onder het genot van muziek een gezellig drankje kunt drinken. Het is gelegen aan de Nieuwe Ginnekenstraat vlakbij het Van Coothplein. Je kunt hier ook terecht voor cadeau-artikelen en een goed advies op maat.

Gin 1689 
In 1689 werd Koning Willem III uitgeroepen tot koning van Engeland, Ierland en Schotland. Met zijn komst als koning stimuleerde hij het maken van gin bij de Engelse bevolking. Vanaf toen is de gin opmars begonnen. Meer dan drie eeuwen later brachten twee Nederlandse jongens de authentieke gin uit die tijd terug op de markt met als resultaat: Gin1689.

Gin 1689 Pink - Queen Mary Edition 
The Queen Mary Edition is gebaseerd op het originele Gin 1689 recept en is vernoemd naar de vrouw van koning Willem van Oranje. Tijdens het distillatieproces zijn er aardbeien en frambozen aan toegevoegd waardoor de gin een roze tint en fruitige smaak kreeg. Serveer deze Gin 1689 met Double Dutch tonic en voeg frambozen of aardbeien toe als garnering voor de perfect serve.
www.gin1689.com 

Nolet’s Gin
In de Schiedamse Nolet distilleerderij verfijnt de familie Nolet hoogwaardige gedistilleerde producten. Sinds 1691 gaan ambacht en innovatie hier hand in hand. Met succes gelet op KETEL 1 Jenever en Ketel One Vodka.

Nolet’s Silver Gin
NOLET’S Silver Gin bevat een unieke combinatie van natuurlijke ingrediënten die nog nooit eerder in gin zijn gebruikt. Framboos geeft een robuuste en lichtzure smaak. Perzik zorgt voor de frisse, zoete smaak en de roos voegt een licht, verfijnd bouquet toe aan de NOLET’S Silver Gin. Een eigentijdse gin die de smaak en voorkeur van de nieuwe generatie gin-drinkers perfect weerspiegelt. Voor de perfect serve schenk je 5cl gin in een glas met ijsblokjes, voeg framboos en perzik of granaatappel toe en laat de Fever-Tree Indian Tonic langzaam in het glas vloeien zodat alles mooi met elkaar mengt.
www.noletdistillery.com

Hermit Gin
Bijzondere combinaties creëren de mooiste vriendschappen. Door puur vakmanschap aan passie voor harmonieuze smaken te koppelen is er een frisse en levendige gin ontstaan, met een focus op seafood.

Hermit Dutch Coastal Gin
Hermit Dutch Coastal Gin is een enkelvoudige gedistilleerde gin, handgemaakt in Nederland met 100% natuurlijke ingrediënten. De heerlijk frisse smaak komt door het gebruik van diverse citrusschillen als botanicals. Jeneverbes en korianderzaad zorgen voor de kenmerkende gin smaak en door het natuurlijk gezuiverd zoute water uit de Oosterschelde krijg je een verrassende licht zilte touch. Hierdoor is het een perfecte combinatie met schaal en schelpdieren zoals oesters.

Hermit Gin is een ode aan de liefde voor de zee, het strand en alle mooie herinneringen die daar met een heerlijk glas gin en de leukste mensen worden gemaakt. 

DAAR WAAR HET ZOUTE WATER DE KUST KUST, IS DE LIEFDE VOOR DE ZEE

Perfect serve
Voor de perfect serve schenk je 5cl Hermit Dutch Coastal Gin over de ijsblokjes in een groot glas. Voeg hier 20cl Fever- Tree Mediterranean Tonic Water aan toe en maak af met een schijf rode grapefruit en 2 takjes zeekraal. Proost!
www.hermitgin.com

Earl Grey Gin 
Dat je bij Earl Grey misschien aan thee denkt is niet zo gek. De Earl Grey Gin is namelijk ontstaan uit het idee dat gin en thee erg goed te combineren zijn. Naast vijftien botanicals is er ook echte Earl Grey thee aan de gin toegevoegd, in combinatie met een unieke productiemethode zorgt dit voor een heerlijk zachte gin met een volle smaak. De Earl Grey Gin combineert het droge astringente van Earl Grey thee, de frisse fruitige smaken uit citrusvruchten en het kruidige karakter van jeneverbes.

EERLIJK EN SMAAKVOL

De Kleine Distilleerderij 
Earl Grey Gin dankt haar volle smaak aan de kleinschalige distillatie in de potstill van De Kleine Distilleerderij. Het eigen ontwerp van de potstill heeft een koperen helm welke zorgt voor de optimale smaakoverdracht naar het distillaat. Bij De Kleine Distilleerderij wordt op ambachtelijke schaal gewerkt aan eerlijke en smaakvolle dranken op basis van natuurlijke ingrediënten. Ze willen iedereen laten ervaren dat een eerlijk product veel lekkerder is. Er wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van grondstoffen zoals deze in de natuur voorkomen. De Kleine Distilleerderij laat dan ook met trots de ingrediënten op het etiket zien; eerlijk en smaakvol.

Perfect serve 
Voor de perfect serve begin je met een ballonglas en deze vul je met ijsblokjes. Hierover schenk je een 1⁄4 deel Earl Grey Gin en voeg je 3⁄4 deel Indian Tonic Water toe. Maak deze frisse gin af met een schijfje grapefruit en jeneverbessen voor een unieke smaaksensatie.
www.dekleinedistilleerderij.nl

Misty Isle Gin 
Ieder jaar vertrekken vele Nederlanders naar het Schotse eiland Skye voor een welverdiende vakantie. Ze genieten van de prachtige natuur en het mooie landschap, maar ook van de heerlijke lokale dranken en lekkernijen zoals de verschillende gins en vodka van de distilleerderij Isle of Skye Distillers Ltd. Misty Isle Gin is de eerste gin die geproduceerd werd op het prachtige eiland en alle ingrediënten komen hier dan ook vandaan. Vanaf nu zijn de premium gins en vodka ook verkrijgbaar in Nederland bij Jazou Spiritz B.V.

Misty Isle Gin
De Misty Isle Gin heeft een alcoholgehalte van 41.5% en bevat de volgende botanicals: jeneverbessen, koriander, paradijskorrels, orriswortel, zoethoutwortel, cubeb peper, citroenschil, cassia schors en de rest is geheim en alleen te vinden op Skye Island! Door deze unieke samenstelling krijgt de gin een authentieke smaak van jeneverbessen in de hoofdnoot, een aardse ondertoon van scherpte en een verfrissende citroenachtige afwerking. Voor de perfect serve drink je deze gin met tonic water en verse sinaasappelschil.

THE ISLE OF SKYE

Misty Isle Pink Gin
Misty Isle Pink Gin is een fruitige Oude Tom die gemaakt is met verschillende vruchten, allemaal gekweekt door de moeder van de distilleerder en geoogst uit de eigen tuin op het eiland. De gin is gedistilleerd met peer, zwarte bessen, moerasspirea en doordrenkt met frambozen. Door de geïnfuseerde frambozen krijgt deze gin een zoeter smaakprofiel en een subtiele roze tint. Voor de perfect serve drink je deze gin met tonic water en bosbessen en frambozen. 

Misty Isle ‘Cill Targhlain’ Gin
Misty Isle ‘Cill Targhlain’ Gin is een London Dry Gin Style. Deze gin ontleent zijn naam en inspiratie aan de Isle of Skye hoofdstad Portree. Voor de 16e eeuw was het dorp Portree bekend als Kiltaraglen, of Cill Targhlain in het Gaelisch. Misty Isle ‘Cill Targhlain’ Gin toont een perfecte balans van botanicals uit en rond Cill Targhlain zelf. In deze gin neemt jeneverbes de voorgrond in met hints van bosbessen, dit is in balans met angelica en koriander en in de afdronk proef je een scherpe zoutheid. Voor de perfect serve wordt er aanbevolen om de Misty Isle ‘Cill Targhlain’ Gin te serveren met tonic water en te garneren met een twist van citroenschil.

GIN THAT TAKES YOU ON A TASTE JOURNEY

Misty Isle Tommy’s Gin
Misty Isle Tommy’s Gin is ontstaan ter nagedachtenis aan de overleden vader van de gebroeders Wilson. Deze “Tommy Wilson Gin” is gelanceerd in oktober 2017. Tommy diende in verschillende missies en overleed eind augustus 2016. Misty Isle Tommy’s Gin is een gin met 45% alcohol en bevat de volgende botanicals: maanzaad, jeneverbes, koriander, zoethoutwortel blaeberry (Schotse bosbessen) en zoete sinaasappel. De belangrijkste kenmerken zijn de zoetheid van papaver met een klein vleugje van zoethout, de scherpte van blaeberries en een vleugje zoete sinaasappel voor een evenwichtige citrusafwerking. De perfect serve is met een citroenschijfje en Walter Gregor’s Tonic met ijs of een twist van citroenschil en verse bosbessen.
www.isleofskyedistillers.com
www.jazou.nl

Solar Gin
Het hele jaar door zitten we met de zomer in ons hoofd. We dromen van een zonovergoten terrasje en de heerlijke warme zonnestralen bij die ijskoude gin-tonic: dat moment van welverdiende rust. Wat als we je vertellen, dat Solar Gin énkel gemaakt wordt met deze zomerse zonnewarmte? Het is namelijk de eerste gin ter wereld die voor 100% gedistilleerd wordt met de zon. Deze Nederlandse ontwikkeling werd in 2020 zelfs meermaals internationaal bekroond. 

Duurzaam geproduceerd
Solar Gin is het resultaat van passie voor smaken en duurzame innovatie. De gin wordt met de hand gemaakt en enkel in de lente en de zomer geproduceerd, wanneer de zon het hoogst aan de hemel staat. Door het selecteren van de fijnste botanicals én de zelf-ontwikkelde zonnedestillatie ontstaat een verrassende gin met een fluweelzacht mondgevoel. Op pagina 63 van het magazine vertelt master- distiller Kevin van de Merlen nog meer over zijn passie. 

PROEF DE ZON

Pure smaken, gemaakt door de natuur
Bij het openen van de fles komt een fruitige en florale toets van sinaasappels en oranjebloesem je tegemoet. In de mooi gebalanceerde smaak vind je een subtiel zoet kantje van kamillebloemen en zoethout. De jeneverbes en een licht kruidige noot van koriander geven diepte en complexiteit aan deze wandeling door de natuur. De smaak evolueert verder naar een verrassende kardemom afdronk. Van Solar Gin kan je perfect puur genieten. Voor de liefhebbers van gin-tonic raden we een neutrale of florale tonic aan van Fever-Tree met een schijfje gedroogde sinaasappel. Een zonnetje in het glas!
www.solargin.eu

Maxxium
Maxxium is dé marktleider op het gebied van gedistilleerde dranken in Nederland. We maken kennis met de Damrak Gin en het bijbehorende Thomas Henry Tonic Water.

Damrak Gin
Damrak Gin is een authentiek Amsterdams gin-merk met maar liefst 17 verschillende ingrediënten. Het basis destillaat bestaat uit Curaçao sinaasappels van de beste kwaliteit. De sinaasappelschillen karakteriseren de zachte citrussmaak van Damrak Gin. Valencia sinaasappels geven Damrak Gin zijn zoete en onderscheidende aroma en de citroenen zorgen voor de frisheid. Door de toevoeging van kruiden en specerijen zoals engelwortel, kaneel, lavendel en steranijs ontstaat de unieke smaak van Damrak Gin. Voor de perfect serve mix je Damrak Gin met het klassieke tonic water van Thomas Henry en voeg je 1 of 2 verse of gedroogde sinaasappelschijfjes toe. 

Thomas Henry Tonic Water: de klassieker voor elke gin
Thomas Henry Tonic Water is een echte klassieker vanwege zijn balans, fijne geur en perfecte perlage. De uitzonderlijke hoge kinine waarde en subtiele bloemige citroen aroma’s zijn bepalend voor de frisse smaak. Volwassen, uniek en puur genieten. Thomas Henry Tonic Water zorgt voor een subtiel, maar substantieel verschil in de klassieke gin-tonic, een verfrissende smaakervaring die perfect past bij elke gin!
www.maxxium.nl
www.damrakgin.com
www.thomas-henry.com

City Gin
City Gin creëert unieke gins als een lifestyle product waar de stadsbeleving centraal staat. Met een achtergrond in food innovation willen ze ambachtelijk genieten en samen zijn stimuleren met een generieke motivatie. Door een grote groep bewoners te vragen naar het unieke verhaal, verbondenheid en de trots van de stad komen de belangrijkste elementen naar voren. Zo personaliseren zij met natuurlijke producten en duurzame materialen een unieke City Gin voor iedere stad. City Gin is er voor de stad, door de stad en mét de natuur.

‘s Hertogenbosch
Gin De Bossche gin is een erg zachte gin die zowel puur als gemixt gedronken kan worden. De inspiratie van de ingrediënten is gebaseerd op de Bossche koek die al generaties meegaat; roze peper, gember, steranijs, sinaasappel, zoethout en citroen. Daarnaast werd als icoon de Bossche draak gekozen, die dan ook terug te vinden is op het side etiket van de fles. 

Da’s écht Bosch; Voor de perfect serve breng je eerst in het glas wat ijsblokjes, voeg je hierna 5cl gin samen met 20cl Fever-Tree Indian Tonic Water en on top een schijfje sinaasappel en citroen. Proost op Den Bosch! 

SELECTED BY AND FOR THE CITY

Selectie steden
In december ging City Gin live met 7 steden. Ze streven ernaar zoveel mogelijk steden aan hun assortiment toe te voegen. Voor de zomer editie gins, werken ze graag samen met bedrijven / personen die een ingrediënt presenteren dat het verhaal van de stad verteld. City Gin zorgt voor de unieke vertaling van jouw stad naar een gin.
www.citygin.nl