Openingsdans in Vrede Fontein tijdens officiële opening

16 juni | 11.00 uur | Kasteelplein | Toegang gratis

De tijdelijke Vrede Fontein op het Kasteelplein is klaar voor gebruik. Nadat de waterattractie vanmiddag nog eenmaal wordt getest zal deze morgenochtend officieel in gebruik worden genomen door Marianne de Bie, wethouder van werk, inkomen en cultuur. Aansluitend verzorgt danseres Celine Werkhoven een openingsdans op het platform van de fontein, temidden van een waterchoreografie dat conflict en vrede uitbeeldt. 

De vrede vieren in een fontein? Jawel! Dat kan deze zomer op het Kasteelplein. Speciaal ter gelegenheid van 350 jaar Vrede van Breda vormt het plein van 16 juni tot en met 16 juli hét decor van een interactief waterspektakel. De Vrede Fontein, gebouwd op een platform van 10 bij 10 meter, symboliseert met een waterschouwspel gevoelens van conflict en vrede. “Publiek dat de fontein komt bezoeken kan het platform op om deel uit te maken van de fontein. Gedurende ongeveer een kwartier staat het publiek midden in een choreografie van water die hen zal doen verplaatsen. Het jaagt op, het verdeelt, het maakt onrustig, maar komt ook tot een hoogtepunt van vereniging die je enkel kunt ervaren wanneer je je op het platform waagt,” aldus de ontwerpers Francien van Cappelle en Ilja Kramer, vorig jaar afgestudeerd aan het AKV | St. Joost.

Ontmoetingsplek De fontein is naar het idee van Lidwien Hupkens, oprichter Bureau STROOM en René Pijnenburg in samenwerking met Ernst Dullemond. Beide ruimtelijk ontwerper en docent aan het AKV | St. Joost.

“We wilden een landmark creëren met de historie van de fontein als vertrekpunt”, vertelt Pijnenburg. “Zou het niet fantastisch zijn als we met de fontein een ontmoetingsplek maken waar het publiek een fysieke ervaring kan hebben rond het thema vrede en conflict? Kunnen we de historische gebeurtenis hiermee naar het heden halen?” 


Francien en Ilja: “Het is belangrijk om stil te staan bij dit soort momenten uit de geschiedenis en te proberen dat vanuit verschillende perspectieven te bekijken. Om je te beseffen dat vrede niet vanzelfsprekend is. We vieren dat we hier in vrede leven en hopen dat de fontein bijdraagt aan dat feest, maar dat het ook bewustwording met zich meebrengt. Immers conflicten en ook vrede sluiten is van alle tijden”. 

Openingsprogramma 16 juni | De Vrede Fontein | Kasteelplein 

11.00 uur Openingswoord Lidwien Hupkens, STROOM

11.05 uur Toelichting door de ontwerpers Ilja Kramer en Francien van Cappelle

11.10 uur Officiële opening wethouder Marianne de Bie

11.20 uur Vrededans Celine in waterchoreografie van De Vrede Fontein 11.30 uur Einde programma: Iedereen is van harte uitgenodigd om zelf De Vrede Fontein te ervaren; en ja…een nat pak is hierbij niet uitgesloten