Bezoek de Nassaudag tijdens pinksteren

Op tweede Pinksterdag, 16 mei, wordt in Breda de Nassaudag gevierd. Met een gevarieerd programma tussen 12.00 en 17.00 uur wordt op verschillende Nassau-locaties herdacht dat de Nassaus tussen 1403 en 1568 in Breda woonden. Bekijk het volledige programma in de Breda City App. 

Het thema van de Nassaudag is ‘Proef het Verleden’. Om de verhalen uit de tijd van de Nassaus te laten herleven, zocht de organisatie de samenwerking met culinair historicus en wetenschapsjournaliste Lizet Kruyff. Kruyff schreef meerdere historische boeken over eten, waaronder ‘Oranje toetjes’. Met befaamd patissier Cees Holtkamp zette ze hierin de geheimen van de toetjes van ons koningshuis op een rijtje. “Lizet Kruyff is een autoriteit op het gebied van culinaire geschiedenis en weet alles over de eetcultuur van de Nassaus. Haar adviezen zorgen ervoor dat we dit jaar een Nassaudag om op te vreten hebben!”, zegt An van Dixhoorn van BLIKsum.

Programma
Uitgangspunt voor het programma op 16 mei a.s. is het feestbanket dat Willem van Oranje in 1553 liet aanrichten ter ere van de doop van zijn eerste kind. Op het Kasteel van Breda geeft de rijkelijk gedekte tafel in het Blokhuis, het huis waar Van Oranje woonde, weer hoe het feestbanket eruit gezien moet hebben. Ook is daar een presentatie te zien van het archeologisch onderzoek naar de stortkoker uit de zestiende eeuw. Aan de hand van de grote hoeveelheid dierlijk botmateriaal kon nauwkeurig bepaald worden wat de aristocratie at. De voormalige achtertuin van de Nassaus, het Valkenbergpark, is het domein van de kinderen die er samen middeleeuwse spelletjes kunnen spelen.

PROEF HET VERLEDEN TIJDENS NASSAUDAG BREDA

In de Grote Kerk smult het publiek zelf van een feestbanket met gerechten uit de tijd van Willem van Oranje. Op het menu staat o.a. rivierkreeft, gerookte ganzenborst, varken aan het spit, frangipanetaart met sinaasappelconfiture en bosuitjessoep. In de zestiende eeuw werden in de aristocratische keukens veel Oosterse specerijen gebruikt, die voor het volk nog onbetaalbaar waren. Inmiddels zijn ze niet meer weg te denken uit onze eigen keuken en doen we veel inspiratie op bij andere culturen. In samenwerking met Stichting Nieuwkomers en Vluchtelingenwerk Brabant Centraal bereiden nieuwkomers en vluchtelingen uit o.a. Syrië, Ethiopië en Eritrea de laatste gang van het banket.

Menig boutje dat op tafel werd gezet in het kasteel, vond zijn weg via het jachtslot Bouvigne. Bouvigne staat daarom in het teken van de jacht: in het koetshuis en in de tuinen wordt het verhaal van de jacht verteld. Met o.a. valkeniers, eendenkooien, jachthoornblazers en een tentoonstelling met bijzondere jachtinstrumenten en jachttaferelen.

Educatief project
Ruim driehonderd kinderen hebben deelgenomen aan het speciale lesprogramma rondom eetgewoonten en feestbanketten uit de tijd van de Nassaus. Speciaal voor de Nassaudag maakten leerlingen van groep 3 en 4 prachtige tafelkleden die de tafels in de Grote Kerk sieren. Honderdvijftig kinderen bekwaamden zich in het maken van vorstelijke taarten die niet zouden hebben misstaan op de eettafel van Willem.

Meer informatie is te vinden op www.bredanassaustad.nl/nassaudag-2016. Tickets voor het feestbanket zijn vanaf 2 mei te koop via de Grote Kerk en VVV Breda.