Stichting Grote Kerk Breda in samenwerking met Blind Walls Gallery
De Grote Kerk inspireert. In het project Kerk BinnensteBuiten, een gezamenlijk initiatief van de Stichting Grote Kerk Breda en Blind Walls Gallery, zijn verschillende creatieve makers uitgenodigd zich te laten inspireren door het rijke interieur van de kerk om nieuw werk te realiseren op de bouwschutting. Kerk BinnensteBuiten maakt een link tussen historisch erfgoed en hedendaagse makers, zet de restauratie van de Grote Kerk in een ander voetlicht en maakt van de bouwschutting een originele en mooie eyecatcher in het centrum van de stad. Sinds oktober 2020 zijn de eerste panelen met de schilderingen van Zenk One (Robin Nas) en Mara Piccione al te bewonderen.
Kerk BinnensteBuiten wordt mogelijk gemaakt dankzij de steun van de Gemeente Breda, het Ondernemersfonds en BredaMarketing.
Over de Grote Kerk
De Stichting Grote Kerk Breda voert momenteel grootschalige en langdurige restauratie- en renovatiewerkzaamheden uit aan de buitenzijde van de kooromgang van de Grote Kerk. Deze restauratie is in 2017 begonnen en duurt bij elkaar 10 jaar. Gedurende deze lange periode is in verband met de werkzaamheden aan de kant van de Grote Markt een bouwschutting geplaatst – voor veel ondernemers en voorbijgangers een doorn in het oog. In het project Kerk BinnensteBuiten wordt de bouwschutting een platform voor hedendaagse kunstenaars, die hun indruk van de kerk in beeld vertalen en zo ook de voorbijgangers verleiden om een bezoek aan de kerk te brengen en zelf te gaan kijken. De bouwschutting is voorzien van panelen die zijn geïnspireerd op de gotische ramen van de kooromgang. Voor de schilderingen op deze panelen is aan vier hedendaagse kunstenaars, - Zenk One (Robin Nas), Mara Piccione, MonkeyBird Crew en Nina Valkhoff - die muurschilderingen maken in de openbare ruimte, gevraagd zich voor hun creaties te inspireren op elementen uit het interieur van de Grote Kerk. De kunstenaars zijn vrij om te kiezen uit de vele mooie historische details en verhalen. Bij de gotische panelen met de schilderingen is informatie te lezen over de restauratie van de Grote Kerk, over het project en over de kunstenaars zelf. Zij lichten in quotes toe welke details in de kerk hen het meest hebben geïnspireerd.
Het huidige project Kerk BinnensteBuiten past binnen het nieuwe inhoudelijke en culturele beleid van de Stichting Grote Kerk Breda. De Grote Kerk is hét levend icoon van de stad en een dynamisch podium voor cultuur, kunst en kennisoverdracht. Van oudsher is er een natuurlijk verband tussen de Grote Kerk als publieke binnenruimte van de stad en de Grote Markt als de buitenruimte. De Grote Kerk en de Grote Markt vormen samen het kloppend hart van de Breda.
Over Blind Walls Gallery
Dit project wordt in nauwe samenwerking georganiseerd met Blind Walls Gallery; het museum op straat. Sinds 2015 werkt Blind Walls Gallery aan een nieuw stadsgezicht van Breda door grijze en grauwe muren in de stad te hergebruiken als canvas. \
(Inter)nationale kunstenaars worden uitgenodigd om te werken aan een groeiende collectie muurschilderingen geïnspireerd op het verleden, heden en de toekomst van Breda. Het Stadsarchief Breda is een van de belangrijkste informatiebronnen, naast verhalen van bewoners. De geselecteerde kunstenaars krijgen een uitgebreide briefing toegestuurd en maken op basis daarvan hun eerste ontwerpen. Door de combinatie van hedendaagse kunstenaars, stedenbouwkundig erfgoed en geschiedenis is het initiatief van Blind Walls Gallery zowel uniek als toegankelijk voor de lokale gemeenschappen, bezoekers en kunstliefhebbers. Het bijzondere initiatief werd in 2017 beloond met de Brabantse Erfgoedprijs. Ook voor Blind Walls Gallery is de bouwschutting bij de Grote Kerk een ideale plek in het centrum om zich te profileren. Er zijn namelijk niet veel wanden in het centrum van de stad die zich lenen of beschikbaar zijn voor grote muurschilderingen.
Over de deelnemende kunstenaars
Deel 1 (vanaf oktober 2020)
De huizenhoge creaties van Bredanaar Robin Nas – ook wel bekend als Zenk One – zijn op veel plekken in Breda te bewonderen. Zijn realistische stijl met daarin veel grafische elementen zorgt voor visueel spektakel. Voor Kerk Binnenstebuiten liet Robin Nas zich inspireren door de talloze afbeeldingen van ridders en gezichtsloze beeldhouwwerken in de kerk. De ridders zijn onherkenbaar door hun vizier en veel figuren in de beeldhouwwerken hebben hun gezicht en herkenbaarheid verloren tijdens de vernietigende beeldenstorm in 1566. Illustrator en (zeefdruk)kunstenaar Mara Piccione zoekt altijd naar interessante vormen. Zo kunnen de contouren van een blad, een steentje of een koffievlek op de vloer de basis vormen voor een nieuw werk. Inspiratie voor deze ontwerpen vond ze in de grafzerken op de vloer van de Grote Kerk. Deze grafzerken staan bol van de symbolische ornamenten: wapens, bekers, engelen, krullen, schedels en de spreuk Memento Mori.
Deel 2 (vanaf april 2021)
Het kunstenaarsduo MonkeyBird Crew bestaat uit de Bordeaux afkomstige kunstenaars Louis Boidron en Edouard Egéa. Hun grootschalige zwart-witte muurschilderingen zijn te herkennen aan de precisie en verfijnde snit van de zwart-wit contouren, afgewerkt met een gouden accent. De betekenis van hun naam hangt samen met de symbolische apen en vogels die steeds terugkeren in hun werken. De aap staat voor realisme en het lichaam, de vogel voor dromen en de ziel. Met hun schilderingen streven ze ernaar de moderne stadsmens met creatieve en historische symboliek te verwonderen.
Nina Valkhoff is een Rotterdamse street artist, kunstenaar en illustrator. Haar imposante muurschilderingen fleuren en kleuren diverse steden in Nederland, Portugal, Ierland en Chili. De dierlijke figuren zijn adembenemend mooi, maar vervullen ook een kritische functie: de dieren en planten die Nina schildert, worden vaak met uitsterven bedreigd. Door de schoonheid van deze dieren en planten te laten zien maakt Nina Valkhoff mensen bewust van (de bedreiging van) hun bestaan.