Molenstichting De Hoop Sprundel

Molenerf 2, Sprundel

Producten: molenmeel Lees verder

In een rustige zijstraat van de St. Janstraat, die de doorgaande weg vormt van Rucphen naar Etten-Leur, ligt enigszins verscholen, misschien zelfs een beetje verstopt Molen De Hoop. Sinds 1840 bezit Sprundel een stenen belt- of bergmolen.

Deze beltmolen, ook wel bergmolen genoemd, is een windmolen die op een natuurlijke of kunstmatig opgeworpen zandheuvel staat, de molenbelt genaamd, een aarden omwalling begroeid met gras. De molenberg van onze Sprundelse molen is voorzien van een inrit, de invaart, waardoor men met paard en wagen de molen binnen kon rijden en nadat de graanzakken onder de luiluiken opgepikt waren, verlieten paard en wagen de molen maar dan via de uitvaart. Door de gewijzigde grondeigendom, gebrek aan ruimte achter de molen, heeft de uitvaart zijn functie verloren.

De molen is volledig maalvaardig en er wordt gemalen voor o.a. de plaatselijke bakker die het meel gebruikt voor het bakken van Sprundels molenbrood, ook wel Wiendfleppen genaamd. Een aantal particulieren weet de weg ook al naar de molen te vinden om meel te kopen voor het “thuisbakken” van brood. De molen wordt regelmatig opengesteld voor het publiek en groepsrondleidingen worden op aanvraag georganiseerd en begeleid door molengidsen. Molen De Hoop is elke dinsdag geopend van 10:00 tot 15:00 uur.

Daarnaast de eerste en de derde zaterdag van de maand, van 11:00 tot 14:00 uur. Verder op afspraak.

Molenbezoekers kunnen tijdens de openingstijden terecht voor onze molenproducten

  • Molenmeel

Bent u de eigenaar van deze zaak?

Neem contact met ons op via info@stappen-shoppen.nl om het profiel aan te vullen met o.a. uw website, telefoonnummer, Facebook, openingstijden, omschrijving, faciliteiten, menukaart en acties.