Foodblog bij De Barbier: nieuwe kaart met cocktails en speciaalbier

Het is vrijdagavond: het begin van een gezellige avond stappen in Breda hangt in de lucht! We lopen via de Havermarkt richting de haven, waar we zijn uitgenodigd bij De Barbier, gelegen aan de vismarktstraat. We gaan proeven van de nieuwe kaart samen met diverse cocktails en speciaalbieren, waar zij heer en meester in zijn. 

Het moment dat we het restaurant binnenstappen, laten we de ruwte van de stad achter ons. We worden ontvangen en naar een tafeltje in het achterste gedeelte van het restaurant geleid. De lichten zijn gedimd en de kaarsjes branden. We krijgen het gevoel even terug te gaan in de tijd met alle attributen die in en rondom het restaurant hangen. Er hangt een perfecte sfeer voor een intieme date, een gezellig uitje met vrienden of een lekker etentje met de familie. 

We worden aan onze tafel begroet door Teis, de chef-kok van De Barbier. Hij verteld ons over de afgelopen jaren en hoe De Barbier is ontstaan. Het pand is opgedeeld in drie delen: boven de bar waar je kunt starten met een drankje, op de begane grond het restaurant met een mooi inkijkje in de keuken en beneden de cocktailbar waar je kunt afsluiten met een 'vloeibaar dessert' ofwel een heerlijke cocktail!

We starten de avond aan tafel met een speciale Gin Tonic. De Skully Lemon met ‘Touch of Lime’ tonic en een Bathtub met ‘Pink Pepper’ tonic. Een bijzondere cocktail met een verfrissende smaak. 

We beginnen ons diner met een portobello met geroosterde geitenkaas en heilbot met kaviaar. Beide gerechten hebben een garnituur van spitskool met citroentijm, crème van knolselderij en truffel met een saus van champignon. Beide gerechten zijn perfect gebalanceerd. De citroentijm komt als een mooie hint naar boven en de geitenkaas en kaviaar geven de beide gerechten extra kracht. 

Hierna verschenen de gamba's, deze worden geserveerd met een limoenmayonaise en kreeftensaus, gegarneerd met pistachenootjes. Een subtiel gerecht met enorm veel smaak. De limoenmayonaise sluit mooi aan bij de unieke smaak van de gamba’s. De pistachenootjes geven het gerecht een lekkere zoute bite. Bij het serveren van dit gerecht verteld Teis hoe de Barbier op vrijdag en zaterdag na 23:00 veranderd in een uitgaansgelegenheid. De tafels en stoelen gaan aan de kant en kan er gedanst worden. Wil je langer blijven zitten na het eten? Dan kun je gezellig aanschuiven in de cocktailbar in de kelder, hier blijven de tafels wel staan. 

Bij het hoofdgerecht komt het eerste biertje. Het is een Belgisch biertje genaamd Fourchette, een blond gekleurde, fluweelzachte triple met fruitige tonen. We krijgen hierbij een vegetarische gnocchi en een kalfsribeye. Ook als vegetariër kun je bij De Barbier prima uit de voeten. 


De gnocchi wordt geserveerd met groenten, pesto en Parmezaan. Dit gerecht ademt Italië en heeft een typische geur en heerlijke smaak. De ribeye wordt vergezeld door een Charlotte aardappel uit de oven, bimi, kruidendressing en een rode wijn- en tijmsaus. 


Het vlees is mals en de combinatie met de zoetheid van de aardappel en knapperigheid van de bimi, maakt het een mooi compleet gerecht. We sluiten deze gang af met een ander Belgisch biertje: Blanche de Namur, een witbiertje wat onze smaakpapillen klaarmaakt voor de volgende gang. 

Deze gang benoemde onze gastheer als dubbel old fashoined. Het dessert, bestaande uit kaneelijs, sinaasappel, boerenjongens en kletskop, brengt je in een hap terug naar toen. 

Deze past ook perfect bij de cocktail, een old fashioned whisky met kaneel en sinaasappel. Het serveren van deze cocktail is erg spectaculair! 


De rook van aangestoken kaneel verzamelt zich in een glas en wordt hierna los gelaten, iets wat je met eigen ogen moet zien! 

Het tweede dessert genaamd ‘stewed pear’ zoals de naam al zegt: gestoofde peer! Met een chocolademousse, wit chocolade ijs en een chocolade brownie. Bij dit dessert kregen we een Hazy Sunrise: een New England IPA met tropische smaken. Heb je een zoete smaak, dan ben je bij de Barbier aan het perfecte adres. 

Als afsluiter van een heerlijke avond met goede begeleiding, leuke gesprekken met de medewerkers, een ontspannen sfeer en heerlijk eten, krijgen we nog een Espresso Martini en een Hertog Jan Grand Prestige. Allebei perfecte afsluitdrankjes. De Espresso Martini, een cocktail met koffie en koffielikeur en de Grand Prestige, een biertje met volle en zoete smaak. We hebben het enorm naar ons zin gehad en gaan deze vrijdagavond verder op de dansvloer!