Foodblog: Culinair genieten bij Restaurant Chocolat

Vanavond zijn we te gast bij Restaurant Chocolat in Breda. We zijn hier wel eens eerder geweest, in de winter. Chocolat heeft een prachtig warm interieur, maar daar maken we vandaag geen gebruik van. Via het entree halletje aan de zijkant van het restaurant lopen we direct door naar de binnentuin. 


De binnentuin sluit aan op het Sas. Het is donderdagavond en ondanks de vreemde omstandigheden van de afgelopen tijd, voelt het hier levendig. Wat een pareltje deze verscholen stadstuin! We worden hartelijk ontvangen en krijgen direct een heerlijk aperitief; huisgemaakte limoncello met cava. Het is een warme avond en deze starter is lekker verfrissend! Daarnaast wordt cassave met nori en een crème van mierikswortel geserveerd. 

Naast de cava verschijnt al snel een drietal amuses op tafel. Een minitortilla met daarop basilicum flan en een crème van gember-chili. Een limoen, appel, avocado crème. En een mini banh mi, van oorsprong een vietnamees broodje. 

Het voorgerecht bestaat uit twee bereidingen van zeebaars; geschroeid en een tartaar. Daarnaast prijkt limoen, cantaloupe en wakame. Het geheel is afgetopt met een dressing van passievrucht. Een heel fris, zuur voorgerecht dat perfect past bij deze zwoele zomeravond. 

Bij het voorgerecht wordt een Vino verde geserveerd. Deze wijn uit Portugal is heel fris en licht mousserend. Het tussengerecht past -net als het voorgerecht- perfect bij het zomerse weer. 

Voor ons staat een cannelloni van komkommer met noordzeekrab en een tartaartje van tomaat. Dit wordt geserveerd met een bouillon van krab, welke het gerecht echt helemaal af maakt. 

Bij het tussengerecht wordt een Pinot gris uit de Elzas geserveerd. Een mooie Rose-gouden wijn, doordat deze laat geoogst is en een klein beetje houtrijping heeft gehad. 

Het tweede tussengerecht wordt geserveerd. Wederom een aangename verrassing. Er ligt en prachtig stukje vis op het bord; Harder. Hierbij wordt kreeft geserveerd, met een saus van kreeft en een emulsie van zeekraal. Een echte people-pleaser met veel smaak! 

Bij het visgerecht wordt een Verdejo uit de Rueda geserveerd. Deze Spaanse wijn is zowel fris als vol van smaak. Een bijzondere wijn die heel mooi samengaat met de vis. De volle smaak is ontstaan doordat de wijn 7 maanden op hout gelegen heeft. 


Tijd voor het vleesgerecht. Runderhaas met een jus van lavas en sambal. Daarnaast een crème Auvergne, doperwt en op een sideplate rendang met gefrituurde tuinbonen. 

Hierbij wordt een rode wijn geserveerd. Deze Italiaanse Sangiovese is lekker stevig. De specerijen die terug te vinden zijn in de wijn gaan bijzonder goed samen met de vis en de zeekraal. 

Tot slot het dessert. Inmiddels hebben wij de rode draad gevonden, in het hele menu is telkens een kleine Aziatische invloed terug te vinden. Zo ook in het dessert. Misschien vinden wij dit wel de topper van de avond..  Het dessert is een mousse van kokos met ijs van limoenblad. Met daarnaast gemarineerde kersen, karamel van palmsuiker, en een kletskop van braam. 

Bij het dessert wordt een dessertwijn geserveerd. De Torres florale is een Moscatel-oro, met tonen van abrikozen en karamel. 

We besluiten de avond met een kop koffie met bijbehorende friandises. Het is inmiddels donker geworden en de tuin ziet er sfeervol en romantisch uit. We genieten nog even op deze zwoele avond en concluderen dat het zeer geslaagd was!