Foodblog: Whisky lunch bij Whisky & Gin

Verscholen tussen de verschillende eettentjes aan de Nieuwe Ginnekestraat, vinden we het prachtige herenhuis van Whisky & Gin. We werden vriendelijk ontvangen door Pauline en bij binnenkomst trok de winkel met slijterij meteen onze aandacht. Deze is verdeeld in een winkelgedeelte waar je o.a. prachtig glaswerk en andere geschenken kunt vinden, evenals een slijterij gedeelte waar menig whisky liefhebber zich waant in een heuse snoepwinkel. Welk soort whisky (of gin of andere sterke drank zoals rum, Cognac, grappa of mezcal natuurlijk) je ook zoekt, de kans is groot dat je deze bij Whisky & Gin gaat vinden.

 

We worden meegenomen richting het cafe gedeelte achter in het pand, wat voor ons veel meer aanvoelt als een sfeervolle lounge. Hier krijgen we een tafeltje toegewezen waar de borden en het bestek al klaar liggen voor onze Whisky lunch. 

Voordat de lunch geserveerd wordt, krijgen we op aanraden van Pauline een Glenkinchi 12 jaar om er alvast even in te komen. Deskundig wordt ons verteld over de achtergrond van de distilleerderij en de smaak van de whisky. Beide zijn wij absolute whisky liefhebbers maar we zijn meteen blij verrast met de nieuwe informatie die we kregen over de smaak die verschillende soorten vaten afgeven aan de whisky. Na deze uitleg, konden we natuurlijk niet wachten om de whisky daadwerklijk te proeven… 

Terwijl wij nog van de Glenkinchi aan het genieten zijn, wordt de lunch geserveerd. We hebben een ruime keus uit verschillende broodjes, vers fruit, groente en gerookte zalm die geserveerd wordt met een pipet met daarin… jawel, peated oftwel gerookte whisky! Het advies is om de whisky subtiel over de zalm heen te druppelen vlak voordat je hem eet. Wat een top idee! Ook krijgen we een kaasplankje met 4 soorten kazen, allemaal gerijpt op of met een toevoeging van een whisky. Het absolute pronkstuk, de Occelli Malto Orzo, is een stevige Italiaanse oude kaas met een korst van het whisky mout. 

Na de zacht zoetige Glenkinchi, mogen we zelf de volgende whisky uitkiezen. De kaart bestaat uit een honderden soorten whiskys welke, naast smaak / regio, onderverdeeld zijn in drie categorieën; Bachelor, Advanced en Professional. De whisky’s die zij serveren bij de lunch komen uit de Bachelor serie. Ben je nu echt die liefhebber die zich in een heuse snoepwinkel waant, dan is er nog de Exclusive categorie. Hieronder vind je enkel speciale, zeldzame of zelfs gelimiteerde whisky's. Wij kiezen zelf voor de Kilchoman Sanaig, een wat stevigere rokerige whisky van het Schotse eiland Islay. De whisky is gerijpt op sherryvaten wat hem een heerlijk zoetige afdronk geeft. 

Als we de lunch en onze laatste whisky ophebben, krijgen we nog koffie geserveerd met een whisky likeur.  We hebben de keus uit een aantal soorten, beide gaan we voor een andere. Raoul kiest een whisky likeur met pindakaas en Peter kiest voor een Schotse likeur met een duidelijke honing smaak. Allebei zijn we positief verrast, zeker omdat wij beide nog nooit een whisky likeur op hadden! De likeur met pindakaas smaakt een beetje naar toffee met een subtiele toon van pindakaas waar de Schotse honing likeur inderdaad overduidelijk de zoete smaak van honing heeft. 

De sfeer is ontspannen en erg toegankelijk, iets dat absoluut een goede indruk op ons heeft achtergelaten. Ook is ons gevoel van tijd totaal niet aanwezig, de middag is voorbij voordat we er erg in hadden. Het gehele jaar door kun je genieten van mooie dranken en lekkere lunches op deze prachtige locatie. Je kunt bijvoorbeeld ook voor een gin-tonic lunch kiezen, een high gin of voor een ander thema. Bij Whisky & Gin hebben ze voor ieder wat wils!